Jeg er afdelingsleder i den afdeling, der hedder Styrket Modtagelse på Nørrebro-Bispebjerg under Københavns Kommune. Vi er en stor afdeling med over 50 medarbejdere, der tæller socialrådgivere, familiebehandlere, konsulenter og meget andet. Det er i Styrket Modtagelse, vi har rådgivere, der arbejder med de akutte volds- og overgrebssager.
Det var min og mine kollegaers idé. Det der kendetegner vores afdeling er, at det er os, der modtager alle de nye underretninger. Vi er den afdeling, der har det første blik på dem. Her starter alle sagerne. Og her er det så vigtigt, at vi kommer godt fra start i arbejdet.
Noget af det vi oplevede var, at vi fik flere og flere underretninger på skilsmissekonflikter og forældrekonflikter, som påvirkede børnene. Vi trak nogle tal og kunne se, at det var et støt stigende antal. Vi kunne også se, at det var nogle af de sager, vi ikke lykkedes med – og aldrig havde lykkedes med. Sager, hvor vi arbejdede og arbejdede og arbejdede i de her familier i lang tid, men uden at der skete nogen forbedring for børnene. Samtidig er det hårdt at være medarbejder i de sager.
Generelt var der altså rigtig meget, vi ikke lykkedes med. En af mine kollegaer og jeg begyndte at tale om det. Vi brainstormede på, hvad vi kunne gøre ved det. Vi undersøgte forskellige tiltag og modeller på området og kiggede på, hvad andre havde gjort. Vi kørte en udbudsrunde og valgte at gå videre med et forløb fra Styrk Familierne, som gav et tilbud på opkvalificering i arbejdet med familier i højkonflikte skilsmisser.
Undervisningsdagene har været virkelig gode, relevante og nødvendige. Men det har også gjort indtryk med alle de dialoger, vi har haft med underviserne i ’mellemrummene’. Det er blevet tydeligt for mig igen og igen undervejs i forløbet, hvordan vi førhen har grebet problematikkerne an på en uhensigtsmæssig måde. Vi har i hvert fald ikke arbejdet målrettet nok med de her problematikker. Det er blevet meget tydeligt.
Når vi førhen modtog en underretning, insisterede vi f.eks. på, at de skilte forældre skulle være til samme møde. De skulle jo høre det samme. Vi tænkte, at det måtte kunne lade sig gøre – og det har vi altid presset på for. Også selvom forældrene var i en højkonflikt skilsmisse.
Nu er vi kommet et sted hen, hvor vi indser, at det ikke altid er den måde, vi kommer godt i gang med at arbejde med de skilte forældre. Gennem opkvalificeringsforløbet har vi fået en masse små greb, som har givet os en større problemforståelse og en større forståelse for kompleksiteten i, hvor svært det her motiverende arbejde egentlig er. F.eks. at det kan være vigtigt, at vi adskiller de skilte forældre til en start, når der er tale om en højkonflikt skilsmisse. Og det er allerede blevet implementeret.
Ja, at det er vigtigt, hvordan vi får arbejdet med børnene i familien. Hvordan vi kan hjælpe forældrene til at have børnene i fokus på en anden måde. Og hvordan vi som fagpersoner skal gå til det med et anderledes blik og bruge nogle andre greb.
Opkvalificeringsforløbet har også inspireret os til at se, at vi har en masse dygtige netværkspersoner ansat, og hvordan vi kan samarbejde med dem om at inddrage netværket omkring de skilte familier. For folk omkring de skilte forældre tager jo ofte parti, og det er med til at forstærke et i forvejen fastlåst konfliktmønster. Det har vi fået øje på.
Tankerne er der, og nu skal de ud at leve. Men det tager tid at implementere et nyt mindset og nye greb. Det er ikke 100% rullet ud i endnu. Men vi gør os klar, og det nye, vi er blevet præsenteret for, kommer vi til at arbejde med fremover.
Jeg vil sige, at det har været en god proces. Vi tog os tid til en grundig forberedelse, inden vi gik i gang med forløbet, og vi var helt nede i detaljerne sammen med underviserne.
Alle medarbejdere, der har været med på opkvalificeringsforløbet, har fået virkelig meget ud af det. Det har vi også som hus. Normalt skal vi have et blik på alt muligt, og der sker så mange komplekse ting. Det er en luksus, når man får lov til at fokusere, sådan som vi har gjort her.
Undervisningen har været af super høj kvalitet. Og hele setuppet har været super godt. Det har givet os det bedste udgangspunkt for, at vi fremover kan lykkes på en bedre måde i arbejdet med de højkonflikte skilte familier.
Ønsker I at stå stærkere i arbejdet med højkonflikte skilsmisser, så læs mere om vores tilbud.
Styrk Familierne er en af landets specialister på området og står bag behandlingsprogrammet ”Sammen om Børnene – én familie ad gangen”.
Skriv dig op til vores nyhedsbrev – Så sender vi dig viden og nyheder om parforholdet, den skilte familie og den sammenbragte familie. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.
Tlf: 35 12 16 17
Telefonen er åben alle hverdage fra
10:00 – 14:00
CVR-nr: 28324502
EAN: 5797200056900
Østergade 5 (Strøget), 1.sal
1100 København K.
Åbent alle hverdage fra 9:00 – 15:00
MobilePay nr: 98 92 93
Søndergade 10, 2.sal
8000 Aarhus C
Åbent alle hverdage fra 9:00 – 14:00
MobilePay nr: 82 85 80
© 2025 Styrk Familierne
Før hed vi Center for Familieudvikling.
Nu hedder vi Styrk Familierne.
Vi ønsker nemlig at styrke
familierne i hele landet.
Vores hjælp går i særlig grad til forældrerelationen
– fordi en håndsrækning til de voksne
er en gave til børn.